Zaproszenie na wykład dr Grażyny Nawrolskiej pt.„Bocian w sosie agrestowym, czyli jak ucztowano w średniowieczu”

wykład 16.04.19 sBurmistrz Pasłęka serdecznie zaprasza w dniu 16 kwietnia o godz. 17:00 do sali widowiskowo-kinowej Pasłęckiego Ośrodka Kultury na wykład dr Grażyny Nawrolskiej pt. „Bocian w sosie agrestowym, czyli jak ucztowano w średniowieczu”.
 
Wstęp wolny!
 
 

„Bocian w sosie agrestowym, czyli jak ucztowano w średniowieczu”

 

W średniowiecznych miastach – w Pasłęku, Elblągu, Malborku, Toruniu – uczty odgrywały szczególną rolę w poznaniu i zrozumieniu życia ówczesnego mieszczaństwa. Takie właśnie spotkania, oprócz wykwintnego jedzenia, integrowały grupę i tworzyły jej tożsamość. Uroczysta konsumpcja była również formą prezentacji na zewnątrz pozycji i aspiracji politycznych bogatej klasy mieszczańskiej.

Wyszukane poczęstunki, czyli collatio i uczta właściwa maltit, były szczególnymi formami uroczystych spotkań. Odbywały się one w ratuszu bądź w Dworze Artusa, w pięknie oświetlonych i udekorowanych wnętrzach, a ucztującym czas umilali przygrywający muzycy. Na takie okazje rajcowie otrzymywali specjalnie szyte z drogich importowanych tkanin, stosowne szaty.

Na stołach królowały potrawy z ryb, drobiu, dziczyzny, różnorodnych mięs, doprawiane bardzo wyszukanymi egzotycznymi przyprawami – gałka muszkatołowa, pieprz, szafran. Podawano nabiał i owoce. Do picia serwowano wspaniałe wina oraz różnorodne gatunki piwa.

Źródła pisane przekazują nam wiele informacji o średniowiecznych ucztach. Natomiast podczas badań archeologicznych odnajdujemy pozostałości dawnej zastawy stołowej: ceramiczne dzbany i talerze, szklane puchary, wyroby cynowe. Na podstawie różnorodnych źródeł możemy podejmować próby rekonstrukcji średniowiecznych uczt dawnego mieszczaństwa.

 

 
 

Logowanie

Gościmy

Odwiedza nas 63 gości oraz 0 użytkowników.

Szukaj

Licznik odwiedzin

Dziś 4

Miesiąc 1308

Od początku 2410275